Заход за кацане

Често млади пилоти ми задават въпроси "Как да си определя посоката и захода на кацане от въздуха?". И понеже предполагам, че инструкторите подхождат достатъчно добре при обяснението на двата подхода (които аз знам, ако има още ще се радвам да ги науча), осморка и квадрат (правоъгълник) със завои наляво, искам по-скоро да насоча вниманието към белезите, които биха ни накарали да изберем дадена посока.

Част 1 - Ориентири

Ръкав - на повечето места за кацане често има ръкав или лентичка, показваща посоката и силата на вятъра. Това е най-добрият ориентир, показващ всички изменения на приземния вятър.

Дим от огън - дори да е малко по далеч от мястото за кацане ще можете да видите какъв е приземният вятър. При ден без вятър (това трябва да знаете приблизително от прогнозата) можете да имете дим от няколко огъня в различни посоки. Тогава дори да кацнете по вятъра няма да е прекалено драматично. Когато всички димни сигнали сочат в една посока, се съобразете с това дали няма да кацате в подветрената страна на гора примерно - ако сте прекалено близо, може да има турбуленции. Димните стълбове се виждат отвисоко и е добре още преди излитането да сте ги набелязали и да ги следите. Това ще ви даде разбиране и за относа на термиките, a и за това да си направите веригата термичен генератор-термичен тригер и евентуален път на термиката. Представете си поле с гора или канал от едната страна, вятърът духа от полето към гората, полето изпуска термика по-често и по-накратко от гората и гората/канала действа като термичен тригер за полето.

GPS - не виждате никакъв друг ориентир. Правите поне един кръг, като следите скоростта по GPS (спрямо земята). Набелязвате посоката с най-малка скорост и кацате тази посока. Понеже GPS е леко инертен в показанията си, след като сте определили приблизителната посока за кацане, направете няколко леки завоя наляво-надясно, за да прецизирате съвсем посоката за кацане пак по отчитането на земната скорост по GPS-a. За целта трябва да си оставите височина за цялата тази операция (направете маневрата на около 50-100 метра височина). През целия полет следете скоростта си - така, щом дойде време за кацане, ще имате доста добра представа накъде трябва да кацнете.

Дървета - обикновено като се клатят, вятъра е достатъчно отчетлив, но представете си нулевата позиция на дървото, ако няма вятър, после отчитате текущата. После отбележете дали няма някакви препятствия, които могат да завихрят около дървото т.е. да му дават по-различен наклон.

Парапланери преди вас - гледате, ако пилот кацне нормално и крилото падне зад него, тогава няма какво толкова да му мислите. Това ви е най-важният критерий, тези хора вече са направили анализа преди вас и са го изпълнили успешно. Няма да е зле да следите и другите критериии за кацане, за да правите съпоставка между ситуациите. Добре е да познавате как летят хората, с които сте във въздуха и доколко можете да се осланяте на преценката им за ситуацията. Това ще ви даде още по-голяма сигурност при избора на посоката за кацане.

Визуално - ако нямате GPS и ви е невъзможно по някой от гореописаните начини да определите посоката за кацане, тогава използвайте метода на GPS, но определете скоростта си на око.

Част 2 - Заход

Много (да не кажа почти всички) начинаещи парапланеристи в началото изпитват трудности със захода за кацане. Това не трябва да ви отчайва. Начертайте си правоъгълък на лист от тетрадка. Може да си нарисувате ориентири, които са ви познати от предишни полети на мястото, на което по принцип кацате. Начертайте стрелка с предполагаема посока на вятъра. Разиграйте в главата си различни ситуации за кацане с вятър от различна посока. Представете си къде и как ще определите посоката на вятъра, ако не виждате ръкава (на Сопот обикновено има два - един на изсъхналата круша и втори на върха на кулата за бънджи в югозападния край на паркинга до батута). Помислете за ориентирите, описани в Част 1. При следващия си полет се опитайте да си спомните сигуациите разиграни на хартия. Определете вятъра. Опитайте първо да прецените посоката му, без помощта на ръкава. След това проверете с помощта на ръкава, дали преценката ви е била правилна.

Лично на мен, при първите ми полети, при които кацах на непознати места (при опит за прелет не успявах да се върна до познатата поляна за кацане, например), заходът създаваше доста стрес и понякога неприятни кацания по и със страничен вятър. В такива ситуации системата с пушека работи много добре, наблюдаването на останалите кацащи пилоти - също. Ако ви води инструктор, му се доверявайте за посоката на вятъра. Имайте предвид, че всички хора правят грешки и е важно това доверяване да не се прави на сляпо. Разгледайте ситуацията и я анализирайте самостоятелно. МИСЛЕТЕ ЗАЩО И КАК ПРАВИТЕ ЗАХОДА СИ! Старайте се не само да изпълнявате насоките на инструктора си, а и да анализирате тяхното значение след това (най-добре след полет, естествено).

Нещо, което винаги ми е давало спокойствие, когато кацам на непознати места, е винаги да следя релефа едновременно с другите фактори, които наблюдавам, и мислено да определям възможните места, на които мога да кацна, ако ми се наложи. Старая се винаги да имам две възможности на разстояние по-малко от това, което на око ще мога да прелетя с височината, която имам. Ще кажете, че с времето човек се учи да преценява съвсем точно, но от опит знам, че понякога, колкото и да премислите и прецените обсега си от дадена височина, мистър Мърфи винаги може да ви прати някое събитие, което да не ви даде да стигнете. Затова района за кацане определям горе-долу в радиус 2/3 от разстоянието, което смятам, че мога да прелетя в даден момент - лесна и безболезнена подсигуровка.
Двете или дори в повечето случаи трите полянки, които съм си заплюл за момента, избирам основно на база терен и вятър. Не трябва да има високи препятствия, създаващи турбуленция в близост, по възможност мястото да е сравнително равно (поляни с голям наклон могат да ви подлъжат, но кацането не е приятно). Добре е да се избягват прясно изорани ниви (повърхността лесно кълчи глезени), места с ниски храсти (можете да се спънете), неокосени ниви с високо жито/слънчогледи (подлъгват за реалната ви височина до земята), поляни с далекопроводи в непосредствена близост (проводниците трудно се виждат от въздуха, но за сметка на това стълбовете няма как да пропуснете и не разчитайте, че точно между тези стълбове, тъмните братя ще са краднали жицата). Относно вятъра имайте предвид предварително колко е силен основният вятър за деня. Колкото по-силен, толкова по-далече трябва да е поляната, която сте избрали, от препятствия, създаващи турбуленции, толкова по-далеч трябва да е и от жици, към които вятърът може да ви отнесе и т.н.

Кацане по вятъра - не го правете, не означава забийте се в жиците:)
Още от първия ден всеки ученик се учи да каца срещу и никога по вятъра. Препоръчвам ви да запомните това правило и да го следвате, но както казах и по-горе, не забравяйте да мислите и преценявате ситуацията и възможните рискове. Ще ви дам пример, който се наблюдава често: начинаещ пилот прави самостоятелен разчет и заход за кацане. В последните метри (10-15) над земята установява, че разчета му е грешен и вятърът идва в гръб или от страни. Пренебрегвайки едно основно правило за сигурност (на пределно малка височина не се предприемат остри завои) повечето неопитни пилоти, следващи друго запомнено правило (винаги се каца срещу вятъра) започват да правят резки завои, които разклащат крилото и често не само трябва да тичат (поради силния страничен вятър), но и се приземяват с махове, а на един крак е не само трудно, но и опасно. Често в такава ситуация резките команди водят до изнегативяване на крилото и падане със страничен удар (при него пилотът е най-малко защитен). Затова ако сте ниско и летите по вятъра, се пригответе по-добре за кацането в посоката, в която сте - излезте от сбруята готови за спринт, направете по-рязък и дълбок флеър (спиране) на крилото и имате голям шанс всичко да е напълно нормално с малък спринт :-)
Накрая - винаги имайте резервно място за кацане, така ще се чувствате по-сигурно. Ще вземате решения, които може и да не ви отведат възможно най-далеч, но със сигурност ще ви помогнат да останете невредими от полета.


от форума на "Скайномад"