ОБУЧЕНИЕ
ТАНДЕМНИ ПОЛЕТИ С ПАРАПЛАНЕР                                         www.tandemflights.info                                        GSM: 0882 40 66 00                                        e-mail: scanex@abv.bg                                                                                                                                                                             ТАНДЕМНИ ПОЛЕТИ С ПАРАПЛАНЕР                                         www.tandemflights.info                                        GSM: 0882 40 66 00                                        e-mail: scanex@abv.bg                                                                                                                                                                              ТАНДЕМНИ ПОЛЕТИ С ПАРАПЛАНЕР                                         www.tandemflights.info                                        GSM: 0882 40 66 00                                        e-mail: scanex@abv.bg                                                                                                                                                                             ТАНДЕМНИ ПОЛЕТИ С ПАРАПЛАНЕР                                         www.tandemflights.info                                        GSM: 0882 40 66 00                                        e-mail: scanex@abv.bg                                                                                                                                                                             
  English     Русский

Медии

FACEBOOK - Free Flight Paragliding Club
"FREE FLIGHT" - Paragliding EquipmentТАНДЕМНИ ПОЛЕТИ С ПАРАПЛАНЕР

 

КЛУБ ПО ВЪЗДУШНИ СПОРТОВЕ "СВОБОДЕН ПОЛЕТ" организира курсове за начално обучение по парапланеризъм. Обучението е с продължителност около 1 месец (или общо 40 часа). Провежда се главно в района на Бургас (местността "Шилото" до к-с Меден Рудник, Могилата до с.Дебелт, поляните и хълмовете около кв.Банево и Минералните бани) с опции за тренировъчни полети от Глуфишево (Сливен), Могилата (Шумен), Рогачево (Албена) и Дъбене (Сопот). С учениците се занимаваме индивидуално или на групички по двама, като се съобразяваме с тяхното свободно време и с метео-условията при подбирането на дните и местата за тренировка. В курса е включен наема на учебната екипировка, тандемен полет с инструктор, теоретично обучение, наземна подготовка, летателната практика.

Как се провежда началното обучение по парапланеризъм?

1 ЕТАП - Тандемен полет с инструктор

Целта на полета с тандемен парапланер е да даде първоначална представа за усещането за свободния полет с парапланер. Полетът се извършва в Морската градина, Тополица или Биберна.

2 ЕТАП - Теоретично обучение

Теоретичното обучение се провежда в залата на Клуба с помощта на учебни пособия. Ученикът се запознава с историята на парапланеризма, с основите на аеродинамиката, с конструкцията на парапланера, с основите на микро и макро-метеорологията.

Клубната зала

3 ЕТАП - Наземна подготовка

В началото на наземната подготовка ученикът се запознава с летателната екипировка - отделните елементи на парапланера, на подвесната система (сбруя), на спасителния парашут, каска, гащеризон, ръкавици и т.н. След това на поляна се започва оттрениране на гръбен и прав старт. Ученикът има за задача да усвои правилното центриране на крилото спрямо вятъра, правенето на "стена", издигането на крилото, неговото стабилизиране, развъртането, разтичване за излитане и събаряне на парапланера.

4 ЕТАП - Летателна практика

Когато ученикът затвърди своите способности с излитането и т.нар. граунд-хендлинг (кайтване), се пристъпва към извършване на полети от ниско. За целта се отива на хълм с неголяма височина и от неговото подножие ученикът започва да прави първите си подлитвания. С помощта на радиостанции се следват всички напътствия на инструктора. Ученикът започва да усвоява правилно приземяване и събаряне на парапланера.

 

Постепенно с натрупване на опит от ученика, се увеличава и височината на излитане. Започват да се правят полети от върха на хълма (50-80м). Задачата на ученика е да свикне с управлението на парапланера. Посредством радиовръзка с инструктора се усвоява даването на правилни команди на парапланера, неговото стабилизиране във въздуха, правенето на завои и правилен разчет при заход за кацане. Необходимо е ученикът да извърши около 10 полета, за да може да затвърди уменията си.

Последната фаза от летателната практика са полетите от високо. Обикновено те се извършват от старта над с.Тополица и са с продължителност до 5 минути. Ученикът прави няколко полета, напътстван от инструктора. Оттренира правенето на завои на 360°, на правилен разчет и заход за кацане на определено място. Запознава се с използването и на спасителния парашут.

 

За контакти: Венцислав Иванов

GSM: 0988364380

E-mail: totona@abv.bg

 

Click for Бургас, България Forecast

| Начало | За клуба | Стартовете | Полети | Обучение | Тандемни полети | Екипировка |

| За начинаещите | Фото-галерия | Видео-галерия | Медии | Времето | Връзки | Контакти |